Vänligheten blir app

Norrtälje kommun kommer i samband med staden 400-årsjubileum ta fram en app där användaren kan gå en 45 minuter lång vandring genom Norrtälje stad och guidas till flera av de platser som beskrivs i boken och där få höra mer om händelserna, inläst av skådespelerskan Ia Langhammar. Precis som i boken börjar vandringen utanför stadsbiblioteket.

I romanen förekommer många referenser till Håkan Hellström och hans låtar och musiken finns i appen.

– Vi är mycket glada över att kunna lansera den här appen i samband med stadens 400-årsjubileum. Vår kommun skildras på olika sätt i många fina romaner, men i Ajvide Lindqvists Vänligheten spelar verkligen staden huvudrollen på ett särskilt sätt. Det blir unik app för just vår kommun som jag tror och hoppas att många kommer glädja sig åt, säger Per Ahlin, kulturchef, Norrtälje kommun.

Initiativet till Vänligheten-vandringen kommer från Norrtälje stadsbibliotek som såg det som en chans att göra någonting helt unikt för alla litteraturintresserade i Norrtälje kommun. Att appen baseras på Vänligheten är givet i och med den lokala förankringen och att John Ajvide Lindqvist bott i kommunen under lång tid.

– Jag är mycket stolt över att få agera ciceron genom ett Norrtälje i skärningspunkten mellan verkligheten och min egen fantasi, säger John Ajvide Lindqvist.

Appen ska lanseras i april och kommer vara kostnadsfri för användaren.

Mer att läsa

Det skrivna

Den kompletta guiden till Johns böcker, noveller och andra texter.

Det rörliga

Filmatiseringar, tv-produktioner och scenföreställningar.

Det exklusiva

Här finns exklusivt material, vissa aldrig tidigare publicerade texter.

Om John

John Ajvide Lindqvists historia - vem är han och vad han han gjort?