Kommande produktioner

John har flera saker på gång - nya berättelser och filmatiseringar. Här är en liten guide.

​Film & Teve

Hanteringen av odöda har fått 13 miljoner i förhandsstöd av det norska filminstitutet och inspelning är planerad att påbörjas i Oslo 2021. Manuset är skrivet av John och för regin står Thea Hvistendahl som bland annat gjort Farväl Montebello och Satans barn
   John: "Thea har ett helt eget, mycket intimt och estetiskt tilltalande visuellt bildspråk. Jag är övertygad om att hon kommer att göra en zombiefilm som inte liknar något vi tidigare har sett."

Magiska Världsrådet är i de första stadierna av produktion. Det rör sig om Johns enda originalmanus, alltså utan litterär förlaga, och detaljerna är ännu inte mogna för offentligheten.
   John: "Jag stod i begrepp att göra om Magiska Världsrådet till en roman eftersom jag är grymt förtjust i storyn. Sedan uppstod intresse för manuset och nu rullar det på. Det kommer att bli en dröm att casta denna svenska film där många av huvudpersonerna är 75-80 år gamla."

Amerikansk teveserie är också i startstadiet och än mer hemlig än Magiska Världsrådet. Den blir troligtvis vad John kommer att arbeta med under första halvan av 2021 och det första han skriver direkt på engelska.
   John: "Jag var osäker till en början, men efter att ha skrivit ett pilotavsnitt som gillades storligen av de ansvariga, tror jag att jag fixar att skriva på engelska. Jag har blivit utlovad hjälp med att putsa dialogen."

Lilla Stjärna som en teveserie på 4 x 1 timme arbetade John med under ungefär ett år. Vissa avsnitt var uppe i version 17 när det aktuella tevebolaget oväntat drog sig ur. Nu ligger manuset där det ligger, men visst intresse finns västerifrån.
   John: "Det här är nog det apigaste arbete jag någonsin har gett mig in i. Så många vändor, så många möten, så mycket omskrivningar. Många fina idéer och sammanlänkande element dök upp under arbetet, så manuset är bra, men jag vet inte om det var värt tiden."

Ajvideland var en teveserie baserad på Johns noveller som det arbetades med under några år, men som för närvarande ligger i träda, alternativt är likstel. John skrev manus till Evig/Kärlek, Hår, Varför dröjde du?, Vad mig tillkommer samt Våran hud, vårat blod, våra ben.
   John: "Vissa projekt pågår för länge och tappar sin framåtrörelse. Det blir inte bättre av att chefer ofta byts ut och inte delar sin föregångares prioriteringar. Synd på det här. Vi hade idén att jag skulle presentera varje avsnitt och mitt ansikte bearbetas digitalt för att skapa skräckeffekter. Vi spelade in ett prov där mina ögon plötsligt blev superläskiga. Ack, ack."

​​Romaner och noveller


Verkligheten är en kortroman på cirka 180 sidor. Heidi Hallberg är stjärna i realityserien "Hemma med Hallbergs". Hon är mamman i familjen och ständigt påpassad av kameror. En dag inträffar något hon kallar det där som får hennes tillvaro att börja skeva och trådas upp. Håller hon på att förlora förståndet eller har det där verkligen inträffat?
   John: Under arbetet med en teveserie uppstod en paus för kontraktsförhandlingar. Plötsligt dök startscenen till "Verkligheten" upp. Jag skrev den, och fortsatte skriva i ren hittepåglädje. Efter fem veckor var den klar. Då var även ett kontrakt i hamn och jag återvände till teveserien med en liten bonusroman i bagaget. Kommer troligen våren 2022."

Svinen är en färdigskriven långnovell på 75 sidor som handlar om hur dansbandet Tropicos turnébuss kapas av två bisarra syskon som är grisbönder. Den är Johns bidrag till genren Hillbilly horror och excellerar i övervåld, snuskigheter och en hel del humor, om man förmår att uppskatta den.
   John: "Jag läser alltid det jag skriver högt för min hustru. Svinen är unik eftersom hon efter 30 sidor sa: "John, jag vill inte höra mer, det är för vidrigt." Efter att jag berättat vad som skulle hända, gav hon ändå med sig och lyssnade. Men gillar den gör hon inte. Det gör jag."

Värdet är ännu en mycket våldsam historia, denna gång i kontorsmiljö. En fondmäklarfirma blåser en bonde på hans tillgångar och allt rasar för honom. En dag packar han en väska med verktyg och beger sig mot Stockholm. Denna i grunden enkla slasherhistoria kompliceras av att dess struktur är hämtad från tevespelet Forbidden siren med en totalt uppbruten tidslinje där frågan mindre är "Vad ska hända?" och mer: "Hur blev det så här?"
   John: "Det här är första gången där jag har tvingats sätta upp ett flödesschema med små lappar på väggen för att kunna flytta runt i tidslinjen utan att gå vilse. Jag har kommit ungefär 40 sidor på vägen. Det finns viss risk att Värdet blir så gott som oläslig."

Alternativa fakta om fåglar är den främmande fågeln i samlingen. Det rör sig om en faktabok om våra vanligaste svenska fåglar där knappt ett ord är sant. Det rör sig om fria fantasier med en surrealistisk, komisk udd. Visste du till exempel att truten inte är en egen art? Nej, det handlar om måsar som har levt ett så sedeslöst liv att de har förtrutats och fått sitt grymma, utlevade anlete. 25 texter är klara och Mia Ajvide ska göra illustrationerna.
   John: "Den har varit väldigt rolig att skriva. De band jag normalt lägger på min textuella fantasi har jag här kastat överbord och gått Galna Snickaren i den språkliga verktygslådan med bitvis halsbrytande kast mellan vetenskaplig, teologisk, filofisk och ornitologisk terminologi, uppblandat med vardagsslang och nyord."

Föreställningar är en framtida samling av Johns texter för teatern. Här kommer att finnas pjäserna "Fem kända musiker döda i seriekrock", "De Obehöriga" samt "Ett informellt samtal om den nuvarande situationen" (med Tomas Alfredsson), samt monologerna "Storstugan - En pyromans bekännelse" och en skriven men ännu hemlig monolog som är under produktion. Därtill har John börjat att skriva pjäsen "Kuslig maskin" som också lär ingå.
   John: "Det roligaste med att skriva för teater är när pjäserna uppstår i samverkan med regissör och skådespelare. Författande är ett ensamt jobb och som omväxling är det kul att få leka och bolla tillsammans med andra och sedan se hur den döda texten får liv genom skådespelarna."

Mer att läsa

Det skrivna

Den kompletta guiden till Johns böcker, noveller och andra texter.

Det rörliga

Filmatiseringar, tv-produktioner och scenföreställningar.

Det exklusiva

Här finns exklusivt material, vissa aldrig tidigare publicerade texter.

Om John

John Ajvide Lindqvists historia - vem är han och vad han han gjort?