Batmansjukan

Underbara härliga fina Sverige (5 stars)

20 oktober 2020
Då batmansjukan hade pågått i 200 dagar kallade stadens epilog, Allers Novell, till sig samtliga partiledare. Alla var där, från stadens minister Sepåfan Löken till företrädare för småpartier som Nygaloschernas Vaktmästare Jan och Brett Kabeldon. Den enda som saknades var Centralens ledare Ajmin Lööv som var hemma med välhunsad make.
   "Så här ligger det till", sa Novell från behörigt avstånd, "att självaste jag har fått batmansjukan."
   En flämtning av förfäran stöttes ur församlingen. Man hade tagit för givet att Novells ivriga sysslande med batmansjukan skulle ha gett honom en antik kropp.
   "Ja, ni hörde rätt", sade Novell. "Inom en vecka kommer jag att ha förvandlats till Batman och därmed icke längre vara tjänlig som epilog. Ni måste utse en färsk."
   Det ojades och gnyddes. Var skulle man hitta en lika välartad epilog som Novell? Det var Miljonpartiets kvinnliga talrör International Glühwein som knäckte nöten genom att slå huvudet på spiken: Man skulle icke utse en epilog, utan en prolog!
   Ni må tro att det blev jubel i busken vid en sådan raffig tanke! Novell avtackades på sedvanligt vis och lite till, varpå han lämnades ifred med sin metamorfos. Vilken av alla tusentals prologer som fanns där ute skulle man nu upphöja till ämbetet?
   Valet föll på Snoddas Gänghal som man fick rycka med våld från hans bunker i Sveriges Kakafoni, även känd som The Ackertons. Han hade suttit i bunkern sedan den byggts av Guptachandra Tercero och därmed blivit offentligt osmidig, men hade ett munläder som få. Grymmare prolog fick man leta efter, men det gjorde man givetvis inte eftersom man redan hade halat in Snoddas.
   Med ett pennstreck införde Snoddas allmän bunkermentalitet och en karantän så dödsföraktande att den övergick mänskligt förstånd. Alla stod som uggleholkar när Snoddas sjasade ner kända superspridare i skyddsrummen och förbjöd allt som var roligt. Inte ens en grå liten fågel som sjunger på grönan kvist fick längre finnas. Det enda som var tillåtet var rökning.
   Inom ett par veckor var Sverige så välisolerat och skylt av tobaksrök att det inte längre stod att finna. Man kraschade ut ur EU och avskrevs som obefintligt i FN. Snoddas skuddade stoftet från sina fingrar och återvände ner i underjorden.   

Mer att läsa

Det skrivna

Den kompletta guiden till Johns böcker, noveller och andra texter.

Det rörliga

Filmatiseringar, tv-produktioner och scenföreställningar.

Det exklusiva

Här finns exklusivt material, vissa aldrig tidigare publicerade texter.

Om John

John Ajvide Lindqvists historia - vem är han och vad han han gjort?