John till Kortfilmfestivalen i Norge

9 och 10 juni kommer John att närvara på Kortfilmfestivalen i Norge.

Vi är mycket glada att kunna meddela att John Ajvide Lindqvist blir en av årets huvudgäster på Kortfilmsfestivalen i Grimstad.

John Ajvide Lindqvist är idag känd som både romanförfattare och manusförfattare, men har tidigare varit både trollkarl och ståuppkomiker. På grund av de mörka teman i sina böcker betraktas Lindqvist idag som Sveriges obestridda skräckmästare.

Debutromanen "Låt den rätte komma in" gavs ut första gången 2004 och har sedan dess legat till grund för två långfilmer och en tv-serie. 2018 kom långfilmen "Gräns" baserad på Lindqvists novell med samma namn, med Lindqvist själv som manusförfattare och Ali Abbasi som regissör. Den banbrytande filmen vann den prestigefyllda kategorin Un Certain Regard på filmfestivalen i Cannes, och nominerades bland annat till en Oscar för bästa smink och hårstyling.

Nästa Ajvide Lindqvist-filmatisering som kommer är "Hanteringen av odöda", baserad på romanen från 2018. Regissör är norska Thea Hvistendahl , som har deltagit i Kortfilmsfestivalen ett antal gånger med kortfilmer och musikvideor. Hennes första långfilm var musikfilmshybriden Adjø Montebello 2017 (den visades som friluftsbiograf på Kortfilmfestivalen 2018), medan "Hanteringen av odöda" blir hennes första vanliga biofilm som regissör. Hvistendahl och Lindqvist har samarbetat kring manuset till denna filmatisering, och Guldpalmsvinnaren Renate Reinsve är i huvudrollen . Filmen har fått både utvecklings- och produktionsstöd från NFI, och är just nu i efterproduktion.

Fredag ​​9 juni kl Klockan 13:00 bjuder vi in ​​till ett samtal mellan Thea Hvistendahl och John Ajvide Lindqvist om deras samarbete kring Hantering av odöda.

Lördag 10 juni kl Klockan 14:00 blir det även en separat masterclass med John Ajvide Lindqvist. Mer detaljer kommer närmare festivalen.

Båda arrangemangen sker i samarbete med Dramatiska Föreningen .

Mer att läsa

Det skrivna

Den kompletta guiden till Johns böcker, noveller och andra texter.

Det rörliga

Filmatiseringar, tv-produktioner och scenföreställningar.

Det exklusiva

Här finns exklusivt material, vissa aldrig tidigare publicerade texter.

Om John

John Ajvide Lindqvists historia - vem är han och vad han han gjort?