Kärlek och pokémons i John kommande bok

Nästa år kommer Johns nästa bok, "Vänligheten". Här är pressreleasen från Ordfront.

I mars 2021 släpper Sveriges skräckmästare John Ajvide Lindqvist romanen Vänligheten. Det är hans största bok hittills och det snällaste han skrivit. Och det otäckaste.

Efter trilogin Platserna som avslutades med X – den sista platsen 2017 kommer John Ajvide Lindqvist äntligen med en ny bok. Vänligheten är en svensk samtidsroman som spänner över 30 års tid och stora händelser i Sverige och världen – allt gestaltat i mikroformat i Norrtälje. För här finns Anna och Siw, Marco och Maria, och förstås Johan och Max – sex lika vanliga som udda människor, som alla växer upp i Norrtäljetrakten. Men trots deras olikheter länkas de alla samman när en gul container dumpas i Norrtäljes hamn en sensommardag. Och snart står det klart att dess innehåll kommer att förändra det som alla tagit för givet. För vad är en värld utan vänlighet?

"På ett sätt är Vänligheten det snällaste jag har skrivit, på ett annat sätt det otäckaste. Det är inte mycket av våld eller blod, däremot den obehagliga premissen att något får den enkla, vardagliga vänligheten människor emellan att vittra sönder i Norrtälje under ett par höstmånader. Det är min längsta roman hittills, drygt 700 sidor, och framförallt så handlar den om kärlek. Och pokémon."
- John Ajvide Lindqvist

"Att få ett sådant här manus i handen är stort. Jag trodde begreppet "The Great American Novel" var förbrukat, glömt och meningslöst. Men så gör John just det. Fast om Sverige. Med lilla Norrtälje som bas. Det är en intrikat väv som tillslut skapar en bild av hur Sverige har förändrats de senaste 30 åren. Och det är klart att det är en skräckmästare som ska visa oss vad som faktiskt har hänt."
- Pelle Andersson, förläggare Ordfront förlag

Mer att läsa

Det skrivna

Den kompletta guiden till Johns böcker, noveller och andra texter.

Det rörliga

Filmatiseringar, tv-produktioner och scenföreställningar.

Det exklusiva

Här finns exklusivt material, vissa aldrig tidigare publicerade texter.

Om John

John Ajvide Lindqvists historia - vem är han och vad han han gjort?